mandag 17. desember 2012

Wii U til besvær, eller: Wii – don’t quit your dayjob

Aina og jeg hadde litt gavepenger liggende, og forhåndsbestilte Wii U for en stund siden. Vi har derfor hatt den nye konsollen siden lanseringen ved månedsskiftet, og to uker er mer enn nok tid til å få et førsteinntrykk av en konsoll. Og mens en konsoll stort sett lever eller dør basert på spillene, og ikke grensesnittet eller andre lignende ting, så har likevel brukeropplevelsen på konsollen en del å si. Og mens mye er bra, så må jeg likevel nevne det:

Nintendo har en jobb å gjøre framover.

Her skal jeg nevne, i ingen prioritert rekkefølge, flere moment om irriterer meg med Wii U.

Wii U implied facepalm

Wii U skal være bakoverkompatibel med orginale Wii-spill. Surround-lyd i originale Wii-spill blir servert via Dolby ProLogic 2-teknologi. Jeg skal ikke gå inn i tekniske detaljer, men hvis du vil ha surround-lyd i Wii-spill på Wii U, så har to to valg: 1) Koble Wii U til TV/receiver med komponentkabel (i tillegg til HDMI), og bytte output (i Wii U-innstillingene) fra HDMI til komponent når du vil spille gamle Wii-spill, eller 2) bruk din gamle Wii til å spille originale Wii-spill (og da enten bruke to Sensor Bars eller koble én fram og tilbake mellom konsollene).

Standby-symbol

Wii U har ingen standby-modus. Det innebærer at USB-portene ikke virker når konsollen er slått av. I motsetning til Wii kan du derfor ikke ha ladestasjoner til kontrollene dine som bruker konsollens USB-port til lading. Jeg har mer enn nok strømdelere allerede, takk – det er unødvendig med to stikkontakter ekstra til gamepaden og Wiimotene!

Lastetider har vært nevnt av mange. Det å måtte vente i minst et halvt minutt på at en app skal laste setter tålmodigheten på prøve. Ja, jeg vet det høres banalt ut. Nei, det hjelper ikke.

Fry meme

En annen ting som setter tålmodigheten på prøve er oppdateringer. De lastes ned og installeres på en app-for-app-basis (ille nok bare dét) når man går inn på appen. Man kan velge å gå inn på appen uten å installere, og oppdateringen vil lastes ned i bakgrunnen, men den vil uansett ikke installeres før man igjen går inn på appen. Når man går inn på en app vil man, ikke overraskende, gjerne sette i gang så snart som mulig, og ikke vente ekstra fem minutter på en oppdatering. Kunne den ikke bare installert oppdateringene i bakgrunnen? Eller i en eventuell standby-modus, som nevnt over?

Dette gjelder også for installasjon av programmer, spill og demoer. De kan lastes ned i bakgrunnen, men installasjonen må gå i forgrunnen, og kan fort ta lang tid.

Lastetider er ikke den eneste forsinkelsen jeg har kommet over. I appen Wii Maker (og kanskje andre steder også, men det har jeg ikke merket ennå) er det rundt 100 ms lydforsinkelse på gamepaden. Ingen alvorlig sak siden det bare er her, men det er såpass irriterende at man er nødt til å skru av lyden ett av stedene (og siden det ikke er samme lyd begge steder, så mister man jo noe).

Fantastisk tegning av Midna

Å vise innlegg fra Miiverse i hovedmenyen er en genistrek av Nintendo. Men om man vil gå inn på innleggene enten for å Like Yeah-e dem, kommentere eller å vise de mange fantastiske tegningene i større format, så må man hele tiden må gå inn og ut av Miiverse-appen. Lastetiden er heldigvis ikke like gale her som i andre sammenhenger, men den er fremdeles for lang til at jeg orker å vise mange innlegg. Dessuten får man ikke vist tegninger i noe særlig stort format – det er som å se et bilde i nyhetsstrømmen på Facebook og ikke kunne trykke på det for å vise det større.

Til sist: Alt innhold med 18-årsgrense, herunder all informasjon om og alle trailere og bilder fra spill som Assassin's Creed og lignende, kan kun vises mellom klokken 23 og 03. Ja, det gjelder også deg på 19, 25 eller 43 år. Bakgrunnen er at tysk lov krever at innhold med 18-års aldersgrense kun er tilgjengelig om natten, og Nintendos hovedkvarter i Europa (som er i Tyskland) har funnet det for godt at dette skal gjelde i hele Europa. Dette er så klart ren idioti, spesielt med tanke på at konsollen har gode muligheter for foreldrekontroll ellers.

Mye av dette kan fikses med oppdateringer. Det viktigste av disse punktene for meg er å kunne ha surround i gamle Wii-spill, og om jeg skal gjette på en ting Nintendo ikke kommer til å fikse med det første, så er det nettopp det. Nei, inntil videre blir Wii-en stående ved siden av sin storebror…

Noe du vil si?