tirsdag 23. april 2013

Instapaper for nybegynnere: Å lese lange tekster på nett

Instapaper logo

Innimellom – egentlig ganske ofte – har jeg behov for å lese lange tekster på nett, uten at nettsiden (i form av skrifttype, farger og generelt rot) er tilrettelagt for det. Like ofte har jeg ønske om å flytte denne teksten over på Kindle for å lese den der – lange tekster er jo tross alt Kindlens raison d'être. (Men ikke gå om du ikke har Kindle – det skal jeg ikke snakke mer om før i neste innlegg.)

Det finnes mange tjenester som gjør det lettere å lese lange tekster på nett, ved å hente ut bare tittel, artikkeltekst osv. og presentere det med en lesevennlig (og ofte valgbar) bakgrunnsfarge, skrifttype osv. Det finnes også mange tjenester som lar deg sende artikler til Kindle. Det finnes veldig få som gjør begge disse og samtidig gir deg kontroll over hva den plukker opp av tekst og hva den kaster vekk (for det er slett ikke alltid de treffer så godt, disse tjenestene).

Med det har vi hentet fram tre ulike behov, og jeg skal tilfeldigvis gi deg tre raske og greie blogginnlegg i dag og de neste to dagene: Dette innlegget skal handle om hvordan man bruker Instapaper til å lese tekst i nettleseren. Det neste skal handle om hvordan du kan sende artiklene dine til Kindle med best mulig sluttresultat. Det siste skal handle om hvordan du kan «lære» Instapaper hva som er riktig og galt når den velger innhold til tekstvisningen (og til Kindle).

La meg bare først vise hva jeg har vært igjennom av alternativer, og så forklare – helt enkelt og greit – hvordan du bruker Instapaper. Helt til sist kommer en liten bonus som gjør tekstvisningen til Instapaper mye lekrere.

Alternativene til Instapaper

Det er tre tjenester jeg har brukt for å lese artikler i mer vennligsinnet format: Pocket (tidligere Read it Later), Readability og Instapaper. Alle har apps for Android og iOS. De har ulik grad av andre funksjoner, som kobling mot sosiale medier, men det betyr lite for min del. Alle tre har mulighet, både i nettleseren og i appene, for å endre på bakgrunnsfarge, skriftstørrelse, marger, osv.

Hva nettleseren angår, så er Pocket og Readability plug-ins i Firefox, mens Instapaper enkelt og greit er en såkalt «bookmarklet»: Et bokmerke som du trykker på for å sende siden du er på til Instapaper, eller å vise den i Instapapers tekstvisning.

Du kan prøve forskjellene selv: Her er en artikkel fra Gamer.no med bilder, som du kan åpne i:

Hovedgrunnen til at jeg har falt for Instapaper er at ting både ser bra ut og fungerer bra på Kindle. Mer om dette i innlegg 2 i morgen. Du kan også merke deg at Instapaper akkurat her også tok med litt rusk i topp, for eksempel det som har å gjøre med «Spillsamling». Dette går an å gjøre noe med nenlunde permanent for et gitt nettsted (og er vanskelig/umulig i Pocket og Readability). Mer om dette i innlegg nr. 3 i overimorgen.

Hvordan bruke Instapaper

Dette er superlett! Dra disse to lenkene til bokmerkelinjen din:

Når du er på en side du vil sende til Instapaper eller lese i tekstvisning akkurat nå, så bare klikker du på dem i bokmerkelinjen din. Det første bokmerket vil legge til artikkelen i leselisten din hos Instapaper (hvor du bl.a. kan sende alle artiklene i listen til Kindle). For dette må du registrere deg (gratis). Det andre bokmerket vil gi deg tekstvisningen her og nå, og krever ingen registrering.

Bonus

Jeg skal ærlig innrømme at det mørke temaet til Readability (du må sannsynligvis skifte til det selv) fremstår som den lekreste løsningen for meg. Imidlertid liker jeg veldig godt Instapapers «dimming» av bildene, slik at de ikke forstyrrer leseopplevelsen, men at man kan holde musepekeren over dem og se dem slik de egentlig er. Dessuten liker jeg Instapaper best fordi, du vet, Kindle, og jeg ønsker ikke å bruke flere tjenester om hverandre. Jeg liker ikke kompromisser, så jeg har laget et såkalt userscript som gjør det mørke temaet til Instapaper mye mer likt det mørke temaet til Readability.

I Firefox: Installer utvidelsen Greasemonkey. Gå til siden for skriptet mitt, og trykk på Install. Vips!

I Chrome: Gå til siden for skriptet mitt. Klikk på Install. Den vil sannsynligvis si at den ikke kan installere fra denne siden. Filen skal likevel ha blitt lagret der du vanligvis laster ned ting til. Alternativt kan du høyreklikke på Install og velge «Save link as…». Skriv chrome://extensions i adressefeltet (eller klikk deg dit i menyene) og dra skriptfilen inn i vinduet. Vips!

Merk at du fremdeles må velge det mørke Instapaper-temaet dersom det ikke er aktivt. Den skal imidlertid huske det til neste gang du bruker Instapaper.

Det var alt for i dag. Kom igjen i morgen for å vite hvordan du best kan sende artikler til Kindle via Instapaper!

Noe du vil si?