torsdag 22. september 2011

Mitt liv – september 2011

Halvannen uke har gått siden åpningen av denne bloggen. Jeg har forhåpentligvis gjort det klart at dette er en personlig blogg, og det er på tide med et innlegg om hva som rører seg i livet mitt for tiden. Les gjerne bare det du er interessert i, eller om du overhodet ikke fatter interesse for dette – velkommen igjen i morgen til videreføring av humorspalten!

Studier

Magnetosfære

Som tidligere nevnt har jeg nettopp begynt på en master i romfysikk. THIS JUST IN: Romfysikk er ikke astrofysikk. Sistnevnte handler om alt fra sorte hull til dannelse av stjerner, planeter og galakser. Ganske svevende og eksotisk fagområde, med andre ord. Romfysikk dreier seg om sol–jord-systemet, og tar for seg alt fra vår sols dynamikk og virkemåte til solvindens effekt på jordens magnetfelt og atmosfære – ja, til og med effekter av lyn og torden oppover i atmosfæren er med i dette fagfeltet. (Det er mye spennende her – man har nylig funnet ut at tordenvær produserer antimaterie som blir slynget ut i bane rundt jorden!)

Nevnte jeg at romfysikkgruppen ved Universitetet i Bergen er verdensledende? De har havnet på forsiden av Nature og alt!

Selve masteroppgaven min eksisterer ennå bare som en tankeboble, men det gjør ingenting når fagene er både spennende og relevante:

Det bli lys!

Elektromagnetisme (phys205) er et fag jeg gjerne skulle hatt litt tidligere. Her får man en relativt grundig innføring i den fullstendige teorien for elektromagnetisme (Maxwells ligninger mm.), noe som er praktisk siden alt som foregår i romfysikk i aller høyeste grad har å gjøre med dette: Alt av partikler som blir slynget mot jorden fra solen (og fra andre steder) vekselvirker på komplisert vis med jordens magnetfelt, og for å kunne beskrive nordlys på en litt dypere måte enn «partikler som kolliderer i atmosfæren og sender ut lys» trenger man inngående kunnskaper om hvordan hele systemet med elektriske og magnetiske felt rundt jorden virker.

Eksperimentelle metoder i romfysikk (phys252) er en naturlig videreføring av faget «det nære verdensrommet» (phys251) som jeg tok i fjor. Det faget var en generell innføring i alt fagfeltet romfysikk dreier seg om – solen, solvinden, jordens magnetfelt, osv. Faget jeg tar nå gir en innføring i måleinstrumenter innen romfysikk, fra radarer og satellitter til «vanlige» optiske kameraer. Dette faget har også en studietur (betalt av instituttet!) til rakettskytefeltet på Andøya, hvor vi forhåpentligvis kan måle og jobbe med et nordlysutbrudd samtidig som vi kan betrakte det i all sin prakt med det nakne øyet. Har også hørt rykter om bading. Ute.

Nordlys

Polar magnetospheric substorms (agf345) heter det siste kurset, og det er dette som foregår på Svalbard. Det begynner straks etter Andøya (jeg flyr rett fra Andøya til Svalbard), og tar for seg hva som skjer under nordlysutbrudd – for det er i bunn og grunn det en magnetisk substorm er. Og hvis du ser litt nærmere på fagkoden – det er kult å kunne si at jeg skal studere arktisk geofysikk. Ædda-bædda!

Korps

Jeg spiller tuba fast i Alvøens musikkforening, og har spilt der i en del år. Vi har klatret raskt oppover rangstigen de siste årene, og høstens program er ambisiøst. Dessverre kan jeg ikke være med på noe særlig av det på grunn av Svalbard, men korpset kan kanskje fly meg ned og opp igjen slik at jeg kan være med på HordaAmatøren 22. oktober. Det hadde vært utrolig kult!

Nå til helgen skal korpset på reise-bort-seminar til Kinsarvik. Det gjorde vi i fjor også, og det var veldig koselig.

Spill

Twilight Princess

For tiden spiller jeg gjennom Twilight Princess. Det er første gang jeg spiller det på en skikkelig god TV med et ordentlig godt anlegg, og det er ren nytelse fra første til siste stund (som om det var noen overraskelse!). Historien er en av de mest gripende i noe Zelda-spill (mye takket være mer troverdige ansiktsanimasjoner enn i tidligere spill i serien), og det at mye av musikken ligner den fra Ocarina of Time gjør opplevelsen lite annet enn fantastisk. Tror kanskje nyversjonen av Serenade of Water er min favoritt her.

X3 Terran Conflict

Jeg spiller også en del X3: Terran Conflict. Dette har blitt beskrevet som Freelancer på steroider – og for noen steroider! Dette er et verdensromsimulatorspill som er så åpent og holder deg så lite i hånden at det er først nå, tredje gang jeg prøver meg, at det faktisk har blitt noe av det. Du begynner med et lite romskip eller to, og har relativt frie tøyler til å handle, bygge eller skyte deg veien til heder, ære og økonomisk dominans over galaksen. Vil du fly rundt i en nett liten kriger og plaffe ned pirater? Kjør på! Vil du kjøre frem og tilbake med lasteskip og kjøpe/selge deg vei til penger? Nema problema! Vil du utnytte spillets høyst realistiske markedssystem og bygge splitter nye romstasjoner som produserer det som trengs der og da og selge unna med god profitt? Du ser hvor jeg vil hen. Åpent som intet annet, realistisk som fy, og nevnte jeg at det ser utrolig sexy ut?

Joda, spillet har en mainstory eller to (ni?) også.

Annet

Jeg tror at jeg nå skifter permanent fra Firefox til Google Chrome. Forskjellen i ytelse og responsivitet er rett og slett så stor at det nesten ikke er gøy en gang. Chrome støtter utvidelser den også, og kan synkronisere passord, bokmerker og det meste annet fra PC til PC, akkurat som Firefox.

Ellers reiser Aina og jeg til Praha sammen med Helge og Jorid neste uke. Vi gleder oss!

Til sist: Google+ er nå åpent for alle. Dette er som Facebook, bare bedre. Liker du ikke de stadige endringene til Facebook? Kom deg innpå Google+ først som sist.

Noe du vil si?