torsdag 13. september 2012

Misbruk av statistikk redder ikke miljøet

ITpro melder at American Airlines bytter ut papirmanualer med nettbrett (pressemelding her). En papirmanual veier over 15 kilo, mens et nettbrett veier under ett kilo. Med dette mener American Airlines (AA) at de kan spare store penger: Innføring av dette på alle fly vil spare dem for 1,2 millioner dollar i årlige drivstoffkostnader.

AA kaller dette for «en spennende og viktig milepæl», blant annet fordi det «øker drivstoffeffektiviteten til flyene våre». Og 1,2 millioner dollar høres jo ut som en del CO2. Har du gått på ungdomsskolen? Flott. La oss ta et raskt og enkelt regnestykke som alle med fullført ungdomsskole kan forstå.

Det har seg nemlig slik at når man ganger et lite tall, for eksempel 1 %, med et stort tall, for eksempel 100 millioner, så får man noe som høres imponerende stort ut (1 million), men gjerne uten å være så stort i forhold til de 100 millionene man startet med.

Jeg vet ikke nøyaktig hvilke fly AA har, men et fullt lastet Boeing 747 veier 363 000 kg. Ifølge ITpro vil fjerning av papirmanualer til fordel for nettbrett spare ca. 15 kg per fly. Det er 0,004 % av vekten. Ja, du hørte riktig. Det er ingenting. Og siden drivstofforbruket til et fly enkelt forklart avhenger av massen, så vil dette også være spart drivstofforbruk per fly.

Hvor lite er 0,004 %? Det er som å kjøpe deg en bil til 363 000 kroner fordi den koster 15 kroner mindre enn en annen lignende bil.

Hvis AA bytter ut papirmanualer med nettbrett på alle sine fly, sparer de 0,004 % av sitt totale drivstofforbruk. Hvis alle flyselskaper i hele verden følger etter, så spares 0,004 % av flyverdenens drivstofforbruk. Det er i praksis ingenting.

Det er som da britiske Conservative Party sa (pdf, søk etter «chargers») at om alle i Storbritannia hadde trukket ut mobilladeren når den ikke er i bruk, ville Storbritannia spart energi til å forsyne 60 000 hjem med strøm. Seksti tusen! Det høres jo utrolig mye ut, men med tanke på at det finnes over 25 millioner hjem i Storbritannia, så snakker vi en sparing på under 0,25 % av deres strømforbruk – om alle i Storbritannia gjør det. Igjen, det er i praksis ingenting (men likevel 60 ganger større enn 0,004 %!). Klimaet reddes dessverre ikke av en god tanke.

Leksen er: Hvis alle gjør litt, oppnår vi tilsammen bare litt. Jeg anbefaler å lese gjennom disse fire korte sidene som snakker om nettopp dette.

Oppdatering: Se kommentarer for litt mer regning på følgende: Hvis man gjør en del «litt»-ting, vil det da bli en del likevel? Og vil (miljø)vinningen gå opp i spinningen for AA når man tar i betraktning energien som kreves for å lage en iPad?

Kilde for enkelte tall: David JC MacKay: Sustainable Energy – without the hot air (gratis på nett og som e-bok, og varmt anbefalt til absolutt alle).

Noe du vil si?