tirsdag 11. oktober 2011

Andøya pt. 2

Tirsdag kveld allerede! Tiden flyr.

Da vi ankom søndag kveld var her svartere enn et svart hull, så jeg visste ikke hvordan rakettskytefeltet så ut i sin helhet, hvor høye eller nære fjellene egentlig var, eller langt mindre i hvilken retning havet egentlig befant seg.

Heldigvis finnes det satellittbilder som kan hjelpe til med slikt (bildet er tatt fra nord mot sør):

Satellittbilde

I går var første hele dagen vår her, og da var det godt å få orientert seg litt – for å si det mildt:

Panorama

Dette er et 360 graders panorama fra Andhue, den lokale fjelltoppen. 360 graders panoramaer er som alltid litt mindfuck, som det heter på godt norsk – kommer du til høyre side av bildet fortsetter det på venstre side, og selv om det ser ut som om sjøbukten og det flate terrenget er rett ved siden av hverandre, så er faktisk innerst i bukten i stikk motsatt retning av innsjøen helt til høyre på bildet. Men slik går det når man skal presse ned 360 grader til en firkant. Men man ser jo hvordan ståa er, sånn generelt.

For et litt mer representativt inntrykk, ta en titt på dette panoramaet, som bare er en liten del av det over (utsnittet begynner litt til høyre på det store panoramaet, går mot høyre og slutter litt til venstre for sentrum – som jeg sa, mindfuck):

Panorama

Det er kanskje vanskelig å se, men midt i dette bildet er en mast på toppen av fjellet. Der skal vi i morgen, til observatoriet ALOMAR. Liker du lasershow? Stay tuned.

Vi fikk også en liten omvisning på selve rakettskytefeltet. Vi fikk blant annet besøke «kontrolltårnet», som egentlig bare er en koselig liten stuelignende sak som utgjør andre etasje i bygget vi bor og spiser i.

Rakettskytefeltet
Bading

I dag er stort sett det eneste begivenhetsrike som har skjedd (hittil) at vi har badet – ute, på 69 grader nord. Kommer aldri til å ha problemer med Danmark om sommeren igjen…!

I kveld skal det sannsynligvis skytes opp en rakett her på basen. Utskytningsvinduet er mellom 23.00 og 01.00, så jeg kommer dessverre ikke til å ta turen opp på fjellet (det hadde vært syyykt kult!), men det finnes en litt mindre og mer lokal topp man har god utsikt fra. Jeg gleder meg! Litt vrien fotosituasjon, siden jeg ikke aner hvor mye lys en rakettmotor gir fra seg, og jeg har strengt tatt bare ett forsøk. Men har fått tips fra noen mer erfarne enn meg (les: NASAs offisielle fotograf for anledningen), så jeg tror det skal gå bra.

For flere bilder, ta en titt på de nye bildene i albumet – det er ikke så mange. Nå venter oppgaveskriving (vi skal ikke bare kose oss her), men jeg kommer sikkert med en oppdatering til fra Andøya før jeg drar til Svalbard – vi ses!

Noe du vil si?