søndag 23. oktober 2011

Lite tid, dyr melk og god utsikt

Som alltid, klikk på bildene for å vise dem større, og ta gjerne en titt på de nye bildene siden sist (det er flere i bildealbumet enn her på bloggen).

Natt

Jeg har nå vært i litt over en uke på Svalbard. Det går mye tid med til studier, men man har da heldigvis litt fritid – eller for å si det slik: Man har den tiden man tar seg. Optimalt sett skulle jeg helst brukt 25 timer dagen på studier, i alle fall om jeg skulle lest alle de relevante artiklene til hver dag.

Denne uken har vi jobbet 9–17 hver dag, hvor tre timer har vært forelesning, én time lunsj (ja særlig, 20 minutter kanskje?), tre timer oppgaveløsing og én time oppgavegjennomgang. Det går unna i et forrykende tempo, og vi lærer definitivt mye nytt alle sammen!

Etter universitetet er det hjem og lage middag, og klokken blir fort 19 før den er ferdig fortært. Så er det tre-fire timer igjen av dagen, og da vil vi jo gjerne sosialisere litt og finne på noe kjekt – man er da tross alt på Svalbard. Vi kan dessuten ikke være oppe ut over natten hele tiden, for det kan fort bli tidlige morgener – en treningsøkt før dagens arbeid er ikke å forakte, og treningssenteret/svømmehallen ligger beleilig til på veien til universitetet.

Longyearbyen
Viddetur

Fysisk aktivitet består heldigvis ikke bare av treningssenter og svømming. I går var vi på tur for første gang, og besøkte en av de mange fjelltoppene/platåene rundt Longyearbyen. Turen har vært planlagt noen dager; lån av et par rifler hadde vi allerede ordnet på onsdag. Det var godt å komme seg opp i høyden og få et overblikk over byen! Her er et panorama som viser godt størrelsen på og avstandene i byen:

Longyearbyen
Varde

Det var ikke så lang tur, så nistepakken bestod bare av en termos kakao (fra ordentlig kokesjokolade, må vite), nøtte-/fruktmiks og en banan. Det viktigste man har med seg på kortere turer her i området er uten tvil klærne man har på seg. Temperaturen i dag var plassert godt nede mot 10 grader minus, men det var heldigvis lite vind, så tre lag med klær var nok: Superundertøy innerst, joggebukse og genser i midten, og en solid nyinnkjøpt jakke og ytterbukse utenpå. Og hansker, lue og hals, så klart. Jeg hadde også med en ekstra genser – en av de militære såkalte «komaklærne» jeg fikk låne med meg opp hit av min bror Stian. Kallenavnet kommer av hvor varm disse klærne er – det skal godt gjøres å fryse med flere lag av dem på kroppen!

Reinsdyr

Vi så dessverre ikke noen isbjørner på turen (det hadde vi da heller ikke ventet), men fant reinsdyrspor, og etter hvert et enslig reinsdyr som gikk og gresset (skjønt steinet burde være mer dekkende). Det var rimelig glatt og løst i snøen/steinene på vei ned igjen, så jeg satte meg like greit ned på rumpen og akte halve veien. Slikt kan man nemlig gjøre når rumpedelen på ytterbuksen er laget av kevlar (det sammen man lager skuddsikre vester av). Hadde jeg tatt tre slike bukser på meg, hadde rumpen vært skuddsikker.

Sol

Vi fikk dessverre ikke mye sol på turen – den skinte på en fjelltopp noen timers vandring unna, men hadde sannsynligvis vært borte igjen om vi hadde kommet oss dit. Joda – det var lyst og fint, det er ikke det, men det hadde vært kjekt å få kjenne solen direkte i ansiktet en siste gang før den forsvinner.

Melk

Det ble en liten handletur på vei hjem – nødvendigheter som melk og brød er jo greit å ha. Og her er en annen spesiell ting med Svalbard: Nesten alle varer må flys inn fra fastlandet, så ferskvarer som melk, rømme og kjøttdeig er omtrent dobbelt så dyrt: En liter vanlig melk ligger på over 30 kr, en boks rømme i samme gaten, og 400g Gilde kjøttdeig ligger på 50–60 kr. Heldigvis har de en lokal kjøttdeig til fornuftig pris, og en tysk «evigvarende» melk til rundt 13 kr, som varer i vel ett år. Ikke spør meg hvordan. Den smaker litt søtere enn melken jeg ellers er vant til, men fungerer helt fint til alt vanlig lettmelk brukes til. (Oppdatering: Se kommentar til HelgeB nedenfor for en rask forklaring.)

Middag

I går kveld hadde vi invitert foreleserne til et av kjøkkenene i brakken vår, og et par av oss (ikke meg) sørget for en middag av gastronomiske proporsjoner: Lammelår med fløtegratinerte poteter, wokede grønnsaker, soppstuing med et hint av chili, og en passende saus eller sky. Topp det hele av med et par rødvinsflasker fra Italia og Spania, så skal du se at eksamenskarakteren hopper opp et lite hakk. (Det hadde i hvert fall vært greit…)

Vinflaske

Det er på enkelte måter litt trange kår her, så det ble rødvin i vanlige kjøkkenglass og halvlitersglass, fløtegratinerte poteter ble tatt med fiskespade (ble litt lite fløte på fatet…), og vi hadde ikke akkurat et sausenebb tilgjengelig. Men det ble fantastisk middag likevel!

Altså: En uke er gått, og jeg trives godt her på Svalbard. Det er kaldt her, men med gode klær merker man det stort sett bare på kinnene. Det er mye å gjøre, men det er lærerikt og spennende, og jeg ser frem til de neste fire ukene her!

Noe du vil si?