søndag 2. oktober 2011

Praha: Gamle kirker, billig uteliv og Segways!

Om du ikke vil lese, se gjerne bildealbumet – det tar mindre tid, og er lettere underholdning. Fremdeles her? Gode greier, da setter vi i gang. (Og sjekk bildealbumet uansett, det er mange flere bilder der enn her!)

Fly

Jeg, Aina, Helge og Jorid kom hjem fra Praha i går, etter å ha vært der siden tirsdag. Ingen av oss hadde noensinne vært i Praha før, og det er utelukkende et positivt inntrykk vi sitter igjen med – for min og Aina sin del kan jeg i alle fall si at vi definitivt skal tilbake!

Bygning

Vi reiste ned dit tidlig på tirsdag – med internett på flyet, wohoo! – og brukte den dagen på å traske rundt og bli kjent med geografien, kollektivsystemet og stemningen. Det var helt klart, fra vi først satte vår fot utenfor taxien, at Praha var en by full av nydelig arkitektur og storslåtte, gamle bygninger. Stort sett uansett hvor du snur deg kan du like i nærheten se en katedral, et tårn, en gammel bro eller lignende. Fotoapparatet ble flittig brukt fra første stund!

Biffmiddag

Ikke før man har rukket å bli sulten, slår det deg hvor fantastisk billig alt er der for oss nordmenn. Prisene ser gjenkjennelige ut i tallverdi, men én norsk krone er verd ca. π tsjekkiske kroner, slik at det meste – i alle fall restaurantbesøk, dagligvarer osv. – koster omtrent en tredjedel av hva det koster her hjemme. Du kan altså gå ut og spise en vidunderlig biff med flere glass rødvin og dessert til totalt 200 kroner.

Astronomisk klokke

Den andre dagen skulle vi begi oss ut på en guidet gåtur gjennom byens viktigste gater, katedraler, broer og lignende. Denne turen var klokket til fire timer (med en pause), og dekket likevel langt ifra alt man bør få med seg i Praha. Startstreken var ved den astronomiske klokken, en av byens mer kjente severdigheter. Vi ble her kjent med byens ulike historiske områder – Old Town, New Town, Lesser Town, Jewish Quarter og så klart slottsområdet, som er verdens største slottskompleks. Turen gikk også innom mindre severdigheter som litt av universitetet, Prahas trangeste («enveisgåtte») gate, og «kjærlighetsbroen» med fullt av hengelåser med navn og hjerter på (og i grafitti på veggen ved siden av, «We sell locks → »).

Utsikten fra slottsområdet var helt fantastisk, og bilder yter den ingen rettferdighet. I slottskomplekset var det også en katedral, St. Vitus-katedralen, med meget vakre utsmykninger og fargede vinduer som kastet et nesten magisk lys over interiøret.

Utsikt fra slottet

Dagen ble avsluttet med en tur på et såkalt blacklight-teater, hvor scenen er fullstendig mørklagt på mange av innslagene, og danserne har på seg drakter med stilige mønstre som lyser opp. Det var naturligvis ikke lov å ta bilder, men se gjerne bildene på hjemmesiden. Det var en artig opplevelse, og kan lett anbefales til både store og små – det er flere slike teatre rundt om i Praha.

Togkupé

Dag 3 – torsdagen – gikk turen til Kutná Hora, en liten by en times togreise øst for Praha. Her finnes det fantastiske kirker i fleng, blant annet den berømte beinkirken, som er dekorert innvendig med den største ansamlingen av menneskebein du kan tenke deg.

Etter å ha tatt et tog med kupé i ekte Harry Potter-stil (hvor var sjokoladefroskene?), bestemte vi oss for å gå innover mot sentrum av Kutná Hora. Selv om byen er liten er den ganske langstrakt, så det tok sin tid. På veien lå et par kirker, blant annet nettopp beinkirken. Jeg var litt i tvil først om jeg skulle synes at det var stilig eller bare grotesk – spesielt var det uansett. Anbefales!

Beinkirken
St. Barbara-kirken

Etter å ha besøkt nok en kirke gikk turen videre innover mot sentrum, og vi gikk litt hver for oss. Jeg vandret bortover mot St. Barbaras kirke, og må si at det er klart den peneste kirken på hele turen – et klassisk postkortmotiv. Da vi møttes igjen etterpå fikk jeg overtalt de andre til å bli med en tur, og vi tok også en tur inn i kirken. Majestetisk er ordet.

Segway

Fredagen begynte med shopping, fortsatte med shopping (ny kameraryggsekk fra Lowepro – jess!) og endte med hele turens høydare: Guidet tur rundt om i Praha på Segway! Du vet, den tohjulingen du står på hvor du lener deg framover eller bakover for å kjøre. Den er bare fantastisk intuitiv å bruke! Har «litt» lyst på en sånn en som leketøy her hjemme, men leketøy til over femti tusen kan man se langt etter.

Utsikt til slottet om natten

Lørdag ble det tidlig opp og komme seg til flyplassen, og flyturen gikk unna uten noen store overraskelser. Vi kom hjem vesentlig rikere på gode opplevelser, fulle minnekort og lokal vin – og det er jo akkurat slik det skal være.

Det er mangt vi kunne tenke oss å gjøre som vi ikke fikk gjort nå. Det jeg personlig har mest lyst til å prøve på en gjenvisitt er en ballong man kan bli heist opp i – aner ikke hvor høyt, kanskje rundt 50 meter. Tenk deg den utsikten, 50 meter rett over bykjernen! Man kan ha det mye gøy med et 11mm vidvinkelobjektiv der ja…

Ballong

Noe du vil si?