mandag 17. oktober 2011

Svalbard: Snøstorm, rifleskyting og nydelig landskap!

Jeg har nå fått noen dager på å installere meg ordentlig her på Svalbard, og kunne endelig sette av tid til å skrive det første (og derfor ganske fyldige) blogginnlegget herfra. Om du ikke har tid eller lyst til å lese, ta likevel gjerne en titt på bildealbumet, som inneholder flere bilder enn jeg viser her. Vil også opplyse om at du alltid kan klikke på bildene for å vise dem større, og holde musepekeren over for en liten bildetekst.

Longyearbyen
Brakke

Jeg befinner meg nå i Longyearbyen, som ligger på 78° nord. Byen er en gammel gruvelandsby, og det første som slo meg da jeg ankom var at dette minnet litt om en slags gruvelandsby man ser på western-filmer og lignende. Spesielt da vi kom opp til Nybyen, som ligger et stykke å gå utenfor Longyearbyen – her er det, i motsetning til hus, satt opp en del store brakker som man bor i. Når snøen i tillegg nå tynt på bakken og blåste bortover som sand og støv på western-filmer var illusjonen komplett.

Første dag gikk med til å handle inn grunnleggende nødvendigheter som mat, og for noen av oss sin del, en ordentlig vinterjakke. Da vi skulle gå hjem igjen fra butikken begynte det å blåse noe voldsomt, og det var snø i luften med storm i kastene. En velkomst Svalbard verdig!

Sko

Vi besøkte også universitetet (UNIS), bare for å få en første følelse med hvordan det så ut og var på innsiden. Slik tradisjonen er på Svalbard tar man av seg skoene når man går inn et sted, enten det er på UNIS, hjemme i brakkene eller på SAS-hotellet. På butikken går det imidlertid greit å ha på sko inne.

Morgen

Svalbard er helt nydelig i pent vær! Det var nesten magisk å gå til universitetet i morges. Det har vært strålende vær i hele dag, og det hadde vært perfekt å få tatt en tur på en av de 12 nærliggende fjelltoppene – men akk, vi returnerte fra sikkerhetskurset for sent til å få lånt en rifle. Man kan låne den en hel uke, men det er bare mulig å få utskrevet den en halvtime midt på dagen mandag, onsdag og fredag. Vi håper derfor på nydelig vær på onsdag! Det hadde vært kjekt å få besøkt fjelltoppene før mørketiden setter inn, men det er stor sannsynlighet for at det også blir noen fjellturer i mørketiden.

Panorama

I dag var vi altså på sikkerhetskurs, som i hovedsak bestod av skyting med rifle og hvordan unngå konfrontasjoner med isbjørn. Det er ikke direkte vanlig å se isbjørn om man holder seg nær byen, og det er ganske uvanlig at man må drepe en isbjørn i selvforsvar (som er den eneste unnskyldningen til å gjøre det), men man må alltid være på den sikre siden og ta med rifle når man skal ut av byen. Det er imidlertid ikke vanlig at isbjørn kommer inn i selve byen (selv om det forekommer), og jeg har ennå ikke sett noen som bærer rifle i byen.

Rifleskyting

Rifletreningen var mitt første møte med ordentlig skyts. Jeg har før bare skutt med luftgevær (hvem har vel ikke det), og dette var definitivt kraftigere saker! Vi fikk ikke så god innføring i hvordan kolben på geværet best mulig skal hvile mot skulderen, så skulderen min har det ikke helt bra akkurat nå – mulig det dukker opp noen blåmerker der etter hvert.

Men nå er alle ikke-faglige nødvendigheter unnagjort, og i morgen begynner forelesninger. Vi har fått ut en haug med vitenskapelige artikler og to fulle bøker (elektronisk) som pensum, så jeg gleder meg til å høre hva vi faktisk må lese. Kan tenke meg det blir utdrag fra bøkene, ellers er det fryktelig mye å lese på en måned…

Semesterfest

Studentmiljøet her er helt topp, med filmkveld og fredagssamling hver uke og gratis studentsvømming i Svalbardhallen to ganger i uken. Vi ankom til og med tidlig nok til den store semesterfesten på lørdag! Det er i det hele tatt veldig internasjonalt her – på universitetet er det nesten en selvfølge at alt går på engelsk, og jeg begynner allerede å tenke på engelsk. Men samtidig er det noe norsk over stedet – det er i grunnen rett og slett et herlig miljø her! Fortsetter det sånn, skal du ikke utelukke at jeg vil ta en doktorgrad som lar meg oppholde meg her i kortere eller lengre perioder…

Noe du vil si?